كل الدروس
الرئيسية › الدروس › الإنجليزية للصف الثاني المتوسط (Super Goal 2) › Unit 3: Who's Who · من هو؟

Reading & Writing: Jobs and Employment in Saudi Arabia · القراءة والكتابة: الوظائف والتوظيف في المملكة

الإنجليزية للصف الثاني المتوسط (Super Goal 2) · Unit 3: Who's Who · من هو؟ · Lesson 3-3 · الفصل الدراسي الأول

العب هذا الدرس

Lesson idea · فكرة الدرس

Reading about Saudi Vision 2030 employment goals; a conversation about parents' jobs; using and, but, because in writing.

Key points · أهم النقاط

Vocabulary · المفردات

asset: ميزة/ثروة
unemployment: البطالة
workforce: القوى العاملة
vision: رؤية
economy: اقتصاد
determined: عازم
training: تدريب
advice: نصيحة

أسئلة الدرس (14 سؤالًا) · Questions

  1. What are the three themes of the vision?
    Answer: a good society, a strong economy and a determined nation
  2. What is the 2030 goal for unemployment?
    Answer: to lower it from 11.6% to 7%
  3. What is the 2030 goal for women's participation in the workforce?
    Answer: to increase it from 22% to 30%
  4. What percentage of people in Saudi Arabia are under the age of 25?
    Answer: half (50%)
  5. What kind of culture is the country building?
    Answer: a culture of determination and achieving goals
  6. Which is one thing Saudi Arabia does to support the economy?
    Answer: It started a "Job Creation Team" to help people find jobs.
  7. The country improved the education system to ____.
    Answer: fit with the jobs that the economy needs
  8. What does David's father do?
    Answer: He's a pilot.
  9. What does Ross want to be?
    Answer: a chemistry teacher
  10. Why does Ross want to be a chemistry teacher?
    Answer: He loves doing experiments and likes teaching kids.
  11. Martin likes working on ships, ____ he doesn't like working every day of the week.
    Answer: but
  12. Martin's job is very exciting ____ he travels all over the world.
    Answer: because
  13. In the writing text, what does the person want to be?
    Answer: a newspaper journalist
  14. According to the text, the bad side of being a journalist is that ____.
    Answer: it can be very stressful because of deadlines

دروس أخرى في Unit 3: Who's Who · من هو؟